Wednesday, May 17, 2006

Renungan on Ramadhan (RoR) (17 Ramadhan)

"Teman-teman akrab pada hari itu sebagiannya menjadi musuh bagi sebagian yang lain kecuali orang-orang yang bertakwa.”
(Surah az-Zukhruf [43]:67)Perhatikan sejenak cerita Apprentice. Atau program realiti Survivor. Atau bahkan dalam diari harian kita: di kilang, di pejabat, di sekolah, lain sebagainya. Betapa teman yang akrab untuk seketika, dikemudian harinya menikam dari belakang. Untuk kemudian harinya mencela dan menghina. Untuk kemudian harinya pergi meninggalkan kita, untuk berduka nestapa sendirian sahaja. Apatah lagi bila kepentingan diri menjadi perhitungan.

Maka, maha benar kalam ALLAH SWT: betapa teman akrab sekalipun, bila persahabatan yang dibina bernilai duniawi semata-mata, mungkin gelak riang bersama, tapi kelak bila masanya berduka, tiada lagi yang sudi menemani kita. Ituah sebabnya Nabi SAW menyuruh kita untuk memilih dan membina ukhwah (persahabatan, persaudaraan) di atas dasar Cinta. Cinta kepada yang Maha Esa. Kerana istar (mengutamakan diri saudaranya berbanding dirinya sendiri) adalah pekerjaan yang hanya mampu dilakukan oleh teman-teman yang salih, orang-orang yang bertaqwa.“Siapa yang dikehendaki ALLAH mendapat kebaikan ALLAH akan memberikannya rezeki berupa seorang teman karib yang salih. Seandainya beliau lupa (temannya itu) akan memperingatkannya. Dan apabila temannya itu memperingatkannya beliau akan menolongnya”
(Hadith daripada buku “Apa Ertinya saya menganut Islam” oleh Fath Yakan)Indahnya berukhwah dengan orang-orang salih. Suatu jalinan persahabatan ketika susah senang, lagi kekal ke Syurga.Sumpama inilah Ramadhan terakhir kita…isilah ia kerana tiada lagi peluang bagi kita selepas ini.Sebagai peringatan bagi diri ini dan sahabat semua…
Thank you.

Best Regards,
Faridul Farhan Abd Wahab
Hamba yang faqir di sisi ALLAH (al-faqir ilaLLAH)…
(disebar-emailkan kepada rakan sepejabat pada 21/10/2005)

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

best regards, nice info
» » »

9:27 PM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

Ukhwah.com :: Top Blog